Ιστορικό

Η Ελληνική Εταιρία Ψυχοδράματος ιδρύθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2024 από μια ομάδα διπλωματούχων ψυχοδραματιστών, με όραμα και στόχο την ανάδειξη και προώθηση του ψυχοδράματος στην Ελλάδα. Μέσα από σεμινάρια, εργαστήρια, συνέδρια και επιστημονικές εκδηλώσεις η Εταιρία στοχεύει στην ανάδειξη της θεραπευτικής αξίας του ψυχοδράματος ως εργαλείου αυτογνωσίας, προσωπικής ανάπτυξης, βελτίωσης των διαπροσωπικών σχέσεων, θεραπείας του ψυχικού τραύματος, αντιμετώπισης κοινωνικών τραυματικών κρίσεων και στήριξης κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

Οι ιδρυτές της Εταιρίας είναι καταρτισμένοι επαγγελματίες με εκπαίδευση στις πιο σύγχρονες μεθόδους ψυχοδράματος και επιδιώκουν τη διάδοση αυτής της αποτελεσματικής ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης σε ευρύτερα ακροατήρια. Επιπλέον, η Εταιρία εστιάζει στη συνεχή επιμόρφωση των μελών της. Ενθαρρύνει τη διάδοση του ψυχοδράματος σε διάφορους τομείς, όπως η ψυχοθεραπεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική εργασία και η εφαρμογή του σε οργανισμούς.  

Η ίδρυση της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοδράματος αποτελεί σημαντικό γεγονός για την προώθηση και την ανάπτυξη του Ψυχοδράματος στην Ελλάδα, προσφέροντας έναν αξιόπιστο επιστημονικό χώρο συνάντησης των επαγγελματιών ψυχοδραματιστών, καθώς και εκείνων που τώρα εκπαιδεύονται στην συγκεκριμένη επιστημονική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Η Ελληνική Εταιρία Ψυχοδράματος συμμετέχει, εκπροσωπώντας το ψυχόδραμα, στο Δίκτυο Θεραπειών μέσω των Τεχνών και  συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς και σωματεία ψυχοδράματος και ομαδικής ψυχοθεραπείας, προωθώντας την ανταλλαγή γνώσεων και τη διεθνή δικτύωση για τη συνεχή εξέλιξη της μεθόδου.

Σκοποί

Σκοποί της ΕΕΨΕ βάσει του άρθρου 2 του καταστατικού της:

α) η μελέτη, η ανάπτυξη, η προώθηση και η διάδοση στην ελληνική επικράτεια, του Ψυχοδράματος ως φιλοσοφικής και ψυχοθεραπευτικής μεθόδου, που εστιάζει στην προσωπική ανάπτυξη, την προαγωγή της ψυχικής υγείας, της θεραπείας των ψυχικών παθήσεων, και γενικότερα της προαγωγής της υγιούς επικοινωνίας σε κάθε μορφή κοινωνικής ομάδας και συμβάλλει στην ανάπτυξη των αξιών και πεποιθήσεων του ατόμου και των ομάδων για την βελτίωση των διαπροσωπικών και κοινωνικών σχέσεων.

β) η τήρηση των προϋποθέσεων και των κριτηρίων της εκπαίδευσης που οδηγούν στον τίτλο του Ψυχοδραματιστή, όπως αναγράφονται στο παρόν καταστατικό.

γ) η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού αλλά και θεσμικών φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών αναφορικά  με το Ψυχόδραμα και τις εφαρμογές του.

δ) η προάσπιση και προώθηση της  έρευνας στο Ψυχόδραμα.

ε) η ενίσχυση, προώθηση και υποστήριξη των μελών και των  φορέων εκπαίδευσης στο ψυχόδραμα στην Ελλάδα  και η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και συναδέλφωσης μεταξύ τους.

στ) η εξυπηρέτηση, προστασία και προαγωγή των κοινών επαγγελματικών, οικονομικών και ηθικών συμφερόντων των μελών.

ζ) η τήρηση του κώδικα δεοντολογίας και επαγγελματικής πρακτικής όπως αναγράφεται στο παρόν καταστατικό.

η) η υποστήριξη της διαρκούς επιμόρφωσης και επαγγελματικής ανάπτυξης των μελών του.

θ) η ενεργός συμμετοχή του σωματείου στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων του λαού και του τόπου.

 

Όραμα

Το όραμα της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοδράματος κινείται σε τρεις βασικούς άξονες.

Α. Στην εδραίωση της συναδελφικότητας και της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους Έλληνες ψυχοδραματιστές μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου που θα προωθεί

  • την ανταλλαγή απόψεων και θέσεων προς όφελος των επαγγελματιών ψυχοδραματιστών,
  • τη συνεργασία με στόχο τη διεύρυνση των επαγγελματικών δυνατοτήτων,
  • τη συμμετοχή σε επιστημονικές δράσεις με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών,
  • τη συναδελφικότητα και την αλληλεγγύη.

 

Β. Στη διάδοση του ψυχοδράματος και στην αναγνώρισή του ως μίας επιστημονικής προσέγγισης στον χώρο της ψυχικής υγείας τόσο για το άτομο όσο και για την κοινωνία, μέσα από

  • Τη διασύνδεση με άλλες επιστημονικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις,
  • Τη συμμετοχή σε συνέδρια και επιστημονικές δράσεις στο χώρο της ψυχικής υγείας,
  • Τη διασύνδεση με κρατικούς φορείς που μελετούν, προτείνουν και νομοθετούν σχετικά με την εφαρμογή προγραμμάτων που αφορούν στην ψυχική υγεία.

 

Γ. Στη διασύνδεση των Ελλήνων ψυχοδραματιστών με συναδέλφους του εξωτερικού με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μέσα από

  • Κοινές επιστημονικές δράσεις,
  • Κοινά προγράμματα με στόχο την εφαρμογή του ψυχοδράματος διεθνώς,
  • Τη συμμετοχή σε παγκόσμιες εταιρείες και οργανισμούς που προωθούν το ψυχόδραμα ως επιστημονική μέθοδο παρέμβασης στην κοινωνία με σκοπό τη βελτίωση και τη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας.

Ιδρυτικά Μέλη

Αρβανίτη Παναγιώτα

Βαφειάδης Γιώργος

Βλασσά Λεμονιά (Νένα)

Βυζαντιάδου Δέσποινα (Νέλη)

Γαβριηλίδης Κυριάκος

Γεωργέας Ιωάννης

Γκολέμα Αναστασία

Κακολοίρη Δέσποινα

Καλαϊτζή Μαρία

Κουρουνιώτη Σταμάτα

Κουστένη-Χατζηϊωάννου Αγάπη

Κωστοπούλου Κωσταντίνα

Λαγαράκης Στυλιανός

Λάρδη Βαρβάρα (Βέρα)

Λεβέντης Άγγελος

Μαργαρίτη Όλγα

Matacchioni Carla

Μουχτάρη Ιωάννα

Νικολάου Μαρία

Παντελή Σμαρούλα

Πετρίκη Αποστολία

Σάβατζ Κάρεν Αϊρίν

Σιδερίδης Αλέξανδρος

Χαβιαρά Αλεξάνδρα

elGreek